WWW.SOUPLESSEMETHODE.NL

Met het boek Het Duurloopmisverstand

Hardlopen is een blessure-gevoelige sport, iets wat vele lopers aan den lijve ondervonden hebben. Onderzoekers schatten dat 37 tot 56 % van regelmatig trainende hardlopers elk jaar een blessure oploopt. Steeds meer lopers combineren daarom hardlopen met alternatieve trainingsvormen. Bram Som is een bekend voorbeeld van een atleet die, vanwege extreme blessuregevoeligheid zijn hardlooptraining combineert met fietsen en zwemmen. Hij nam zelfs een keer deel aan een duathlon (crossbiking en hardlopen). 

Een loper die eenmaal gebleseeerd is kan via alternatieve trainingsvormen (ook wel crosstraining genoemd) zijn conditie redelijk onderhouden en misschien zelfs bepaalde elementen van de conditie (zoals zuurstofopnamevermogen) verbeteren. Daarna kan via de juiste looptraining weer snel de specifieke loopconditie (reactiviteit, finetuning, loopeconomie) opgebouwd worden.

Zeker voor beginnende lopers kan aanvullende training in alternatieve vormen uitstekend werken om de conditie te verbeteren zonder spieren, pezen, gewrichten en botten zwaar te belasten.

Voor serieuze wedstrijdatleten is het nuttig om het looptrainingsprogramma aan te vullen met alternatieve trainingen voor prestatieverbetering en om het blessurisico te verkleinen. Er is helaas beperkt onderzoek gedaan naar welke vormen daadwerkelijk de hardloopprestaties verbeteren. Uit een onderzoek bij het trainen op een stepper kwam naar voren dat beginnende lopers hun wedstrijdtijden verbeterden door op een stepper te trainen in plaats van te hardlopen. De meeste onderzoeken naar alternatieve trainingsvormen als vervanging van hardlooptraining hadden als resultaat dat het zuurstofopnamevermogen soms verbeterde, maar niet direct betere hardloopprestaties opleverde. Uit onderzoek bij lopers die intensieve vormen van fietsen of zwemmen toevoegden aan hun normale trainingsprogramma bleek dat dit verbetering van wedstrijdprestaties gaf.

Stel dat je geblesseerd bent en je wilt met een alternatieve training je conditie onderhouden, dan spreekt het voor zich dat je een vorm kiest waarbij je geen enkele pijn voelt en er na afloop en de volgende ochtend geen terugslag is..... 11 alternatieve trainingen (vervolg) (hiertoe dient u zich eerst te registreren)


 

Easy Interval Method

Easy interval training has attracted attention in other countries. Reason to translate the Dutch book Het Duurloopmisverstand into English.

The title is: EASY INTERVAL METHOD.

It is for sale worldwide: via duurloopmisverstand.nl in the Netherlands, via
amazon.com in the UK, USA, Canada, Australia and Germany, and of course from any other country in the world! More info at easyintervalmethod.com, where you can find direct links to amazon-page of the country of your choice.


EIMcovervoorkant